سوپرمارکتهای لابلاز Loblaws
چکیدهای از تاریخچهی سوپرمارکت
سوپرمارکتهای لابلاز Loblaws
سوپرمارکتهای لابلاز Loblaws
چکیدهای از تاریخچهی سوپرمارکت
۱۹۱۹
تئودور پرینگِل لابلا و جِی. میلتون کورک نخستین شعبهی فروشگاه سِلفسرویسِ کالاهای مصرفی را در تورنتو افتتاح و راهاندازی کردند. آنها با زاویهی دید متفاوتی که به فروش کالاهای مصرفی بهشکل خردهفروشی داشتند مفهومی تازه را برای آن تعریف کردند، اینکه این فروشگاه، به مشتری اجازه میداد که به حالتِ سلفسرویس، خودش کالا را انتخاب کند و اینکه پول را در صندوق پرداخت کند و کالا را با خود ببرد. دیگر لازم نبود که مشتری انتظار بکشد تا کسی بهعنوان متصدی فروشگاه یا خواروبارفروشی، برود و از پشت پیشخوان فروشگاه، کالای درخواستی مشتری را برایش بیاورد. به لابلاز و کورک میگفتند که این طرح نتیجه نمیدهد. اما در این شیوهی جدید، با توجه به اینکه مشتری میتوانست با قیمت مناسبتر، کالای باکیفیتتری را انتخاب کند، فروش افزایش یافت. یکی دیگر از صاحبان فروشگاههای خردهفروشی در تورنتو به نام چارلز بی. شیلدز بلافاصله با لابلا و کورک شریک شد. در عرض ده سال. فقط در اونتاریو، بیش از ۷۰ شعبهی فروشگاه زنجیرهای لابلا راهاندازی شد.
۱۹۲۸
فروشگاه سلفسرویس لابلاز شعبات خود را در سراسر اونتاریو، نیویورک، پنسلوانیا و شیکاگو، و ایلینویز گسترش داد. با گسترش شعبات تا ۶۹ فروشگاه، دفتر مرکزیِ جدیدِ لابلا و انبار دپو لابلا در خیابانهای فلیت و بَتِرست، در کنار بلوار لِیکشور امروزی در تورنتو افتتاح شد. انبار لابلا که به عنوان مرکزی با کارایی بالا شناخته شده بود، دربرگیرندهی تراموای (لوکوموتیو برقی)، فرها و اجاقهای عظیم برای پختن چند تن کیک و کلوچه در روز، ظروف بزرگ برای مخلوط کردن انواع چای و ۶۶۰۰ متر خط لوله برای سردسازیِ مواد غذایی بود. کارمندان و کارگرانِ انبار لابلا، سالن بولینگ و سالن اجتماعات و نمایش اختصاصی برای برنامههای هنری داشتند.
۱۹۳۳
تی. پی. لابلا، که اصحاب رسانه و نشریات او را ”سلطانِ کاسب“ میخواندند، در سن ۶۰ سالگی از عوارض ناشی از جراحیِ سینوسهایش درگذشت. وقتی که فقط یک پسربچه بود، با چند دلار در جیبش به تورنتو آمد و مصمم بود که کاری برای خودش دست و پا کند. او در فروشگاه خواروبارفروشیای کار گیر آورد اما به خودش قول داد تا روزی برای خودش کسبوکاری را راهاندازی کند. تا زمان مرگش، مجموع شعبات فروشگاه سلفسرویس لابلا در تورنتو و بخشهایی از ایالات متحده به ۱۵۰ مورد رسید. او نه تنها تاجر و کاسب موفقی بود، بلکه آدم نوعدوستی هم بود و از بیمارستانهای محلی و کلوب جوانان حمایت میکرد.
۱۹۴۷
دابلیو گارفیلد وِستون، رییس شرکت جورج وستون با مسئولیت محدود، ۱۰۰هزار سهم از سهام لابلا را از شریک آقای لابلا، یعنی جِی. میلتون کورک خریداری کرد. تا اوایل دههی ۱۹۵۰، شرکت جورج وستون با مسئولیت محدود، کنترل سود حاصل از شرکت فروشگاههای زنجیرهای لابلا با مسئولیت محدود را به دست گرفت.
۱۹۴۹
لابلا با بکارگیریِ دستگاههای تهویهی مطبوعِ مجهز به سیستم تنظیم خنککنندگیِ سالم، بار دیگر کنترل بازار سوپرمارکتها را در دست گرفت. سایر نوآوری این فروشگاه ”فرش جادویی“ است که درهای اتوماتیکی هستند که قبل از ورود مشتری، در مقابلشان باز میشوند. دورهی شکوفاییِ بعد از جنگ که در دههی ۱۹۵۰ اتفاق افتاد، شاهد توسعهی مستمر فروشگاهها بود، به همراه پارکینگهای وسیعی که امکان حضور و خریدِ رو به افزایشِ مشتریان حومهی شهرها را نیز فراهم میکرد.
۱۹۵۶
مجموعه شرکتهای لابلا با مسئولیت محدود در برگیرندهی فروشگاههای زنجیرهای سلفسرویس لابلا در اونتاریو و شرکت ثبتشدهی لابلا در ایالات متحده شد. شرکت لابلا سهم عمدهای در مجموعه فروشگاههای زنجیرهای آمریکاییِ نشنال تی نیز داشت و طولی نکشید که کنترل سودهای حاصل از آنها را بهدست گرفت. طی این سالها، مجموعه شرکتهای لابلا به یکی از بزرگترین شرکتهای کارفرمای خصوصی در کانادا تبدیل شد.
۱۹۵۹
در این سال، شرکتهای لابلا، با مُهر تجاریِ خود، که به ”مُهر سبز خوششانسی“ معروف بود وارد بازار رقابتی شد. طرح این مهرها در دفترچههای تخفیفِ خودِ شرکت، ”خانم سبزِ خوششانس“ بود که تصویر دختر کوچکی با چشمهای رنگروشن و موهای بافتهشده را به تصویر میکشید. این دختر با در دست داشتن عصای جادویی، مشتریان شرکت را به سمتِ ”دنیای جادویی و شگفتانگیز هدایا“ دعوت میکند که انتظار آنها را میکشد. کاتالوگ ”مُهر هدیهی سبزِ خوششانسی“ لابلاز، با صدها لوازم خانگی و مصرفی برای انتخاب مشتریان، در همهی خانهها بر سر زبانها افتاد.
۱۹۶۷
با آغاز جشنهای صدسالگیِ کانادا، فروشگاههای زنجیرهای لابلا رنگ واقعیِ برند خود را در قالب نمایشی میهنپرستانه از پرچمها به عموم مردم عرضه کرد. صدها پرچم کانادا و پرچمهای جشن صدسالگیِ کانادا از در و دیوار انبارها و دفتر مرکزیِ شرکت لابلا آویخته شد تا به نمایشی غرورآفرین و ماندگار از تاریخ کشور کمک کند- یکصدمین سالگردِ اتحاد و همپیمانیِ مردم کانادا. در جراید ”خبرِ لابلا“ نوشته شده بود که ”هیچ گاه تا این اندازه سرزنده و پرتحرک نبودهایم. شکوه و عظمتِ ۶۵۰ پرچم بر دیوارهای دفتر مرکزیِ شرکت لابلا، صحنهای تأثیرگذار بود.“
۱۹۷۲
با بالا گرفتنِ جوّ رقابتی بر سر قیمتگذاری روی اجناس و بالا رفتنِ ضرر و زیانها، دابلیو گالِن وِستون به سِمتِ مدیر اجراییِ ارشد مجموعه شرکتهای لابلا منصوب شد. او در عین حال که به نوسازی و احیای دوبارهی فروشگاههای زنجیرهای فکر میکرد، هزینهها را نیز کاهش داد. طراحیِ دوبارهی فروشگاهها، چه داخلی و چه بیرونی، در دستورِ کار قرار گرفت و روی رنگها و لوگوهای جدیدِ لابلا کار شد. برنامهی تبلیغاتی جدیدی به راه افتاد که در آن از بازیگران و هنرمندان معروف کانادایی مانند ویلیام شاتنِر برای گفتنِ پیام تبلیغاتی به بینندگان استفاده میشد.
۱۹۷۸
در این سال، محصولات با برندِ ”نو نِیم“ قفسههای فروشگاههای لابلا را قبضه کردند. طراحی متمایز و زرد رنگِ بستهبندیهای این برند به همراه چاپ با حروف درشت، حرف جدیدی برای مشتری داشت، بهویژه وقتی که با سایر برندهای کشور در یک سطح کِیفی بود اما تخفیفهای قابلتوجهی روی محصولاتش ارائه میداد. به عنوان یک موفقیت ناگهانی و بزرگ، لابلا، اولین ارائه کنندهی برند فروشگاهیِ ”نو فریلز“ شد و مجموعه محصولات ”نو نِیم“ را بهصورت ویژه عرضه کرد. یکی از مدیران لابلا در مراسم افتتاحیه گفت، ”امروز صبح ساعت ۱۰:۳۰ ناچار شدیم درحالی که عده ای از مردم وارد فروشگاه میشدند، درها را ببندیم و مردم را به تدریج وارد فروشگاه کنیم.”
۱۹۸۴
در این سال، برند محصولات پرِزیدِنتس چویس وارد بازار شد و مشتریهای پروپاقرصی برای خودش دست و پا کرد؛ مشتریهایی که نه تنها برای کیفیت این محصولات کُلی سروصدا به راه انداختند، بلکه منتظر بودند تا ببینند گزارش دِیو نیکول با لحن طنزآمیز خود در بابِ آشپزی و دستپخت، در شمارهی بعدی خود چه صحبتهایی در مورد این محصولات جدید خواهد داشت. این برند آنقدر موفق بود که روی همهی محصولات بازار تأثیر گذاشت.
۱۹۸۹
در این سال، شرکت لابلا، فروش فوقالعادهی محصولات سبز برند پرِزیدنتس چویس را راهاندازی کرد. در این فروش، بیش از ۱۰۰ قلم کالای بیخطر برای محیط زیست و بیخطر برای بدن از جمله کودهای ۱۰۰درصد گیاهی و کرهی بادامزمینی با خلوص ۱۰۰درصد بادامزمینی عرضه شدند. این وضعیت باعث تغییر و تحولاتی در برخی بخشهای سازمانیِ این شرکت شد. از جمله مدیر تحقیقات بهداشت و سلامت این شرکت، بعد از اینکه بابتِ تأییدِ مجوز توزیع پوشکهای یکبارمصرف بدونِ کلرِ این برند مورد انتقاد قرار گرفت، استعفا کرد.
۱۹۹۸
”عزیزم، لطفاً سرِ راهِت چند تا شیر و یک وام بگیر!“ این سرخطِ عنوان خبری دربارهی راهاندازیِ سیستم مالیِ پرِزیدنتس چویس بود. با راهاندازیِ باجههای بانک و دستگاههای بانکیِ درونفروشگاهی (مانند ATM) و همچنین برداشت و پرداخت رایانهای، این امکان را میداد تا مشتریان ضمن انجام خریدهای فروشگاهیِ خود، عملیات بانکیِ سهلالوصولی را تجربه کنند.
شعارِ ”تجربهی بیدردسر!“ این سیستم بانکی-فروشگاهی، با اطمینان دادن به مشتریان برای پرداخت کارمزد صفر درصد روزانه، عدم ممنوعیت خرید و پرداخت به دلیل موجودیِ ناکافی و عدم محدودیتِ گردش مالی، پیوند محکمی را بین مشتری و فروشگاه برقرار کرد. لابلا، اولین فروشگاه خردهفروشی در کانادا بود که سیستم بانکی تمام و کمال را در فروشگاههایش راهاندازی کرد.
۲۰۰۶
در این سال، جو میمران بنیانگذار کلوب موناکو، با مجموعهآی از آخرین مدل پوشاک و در عین حال با قیمتهایی مناسب برای همه، وارد فروشگاههای لابلا شدند و توجه بسیاری از مردم را به خود جلب کرد.
۲۰۰۷
ساک و کیسهی خرید چندبارمصرفِ گرینپیسی چقدر میارزد؟ حدود ۹۹ سنت، به همراه یک میلیارد کیسهی پلاستیکی که با وجود این کیسههای چندبارمصرف، در گورستانهای زبالهی ما انباشته نخواهند شد. سبزترین و بهداشتیترین کیسههای خرید کانادا از ۸۵درصد پلاستیک قابلبازیافت ساخته شدهاند و دوبرابرِ کیسه خریدهای معمولی اندازه دارند که میتوانند کالایی به وزن ۱۰ کیلوگرم را در خود جا بدهند و حمل کنند. فروش همهی کیسههای بازیافتی، به چند روز هم نکشید. مدیر اجرایی شرکت لابلا، گالِن وِستون معتقد است که مردم کانادا برای حفظ و مراقبت از محیط زیست احساس مسئولیت میکنند. فروشِ همهی کیسههای بازیافتپذیرِ گرینپیسیِ ما، تأییدیست بر این ادعا. وقتی خردهفروشها این امکان را فراهم میکنند که مشتریان به سهمِ خود از محیط زیست مراقبت کنند، مشتریان با آغوش باز از این فرصت استفاده میکنند.“
۲۰۰۸
لابلا با افتتاح فروشگاههای بزرگ زنجیرهای جدید و بیخطر برای محیط زیست در اسکاربورو شهرِ اونتاریو، قدم بزرگی در کاهش آلایندههای کربنی برداشت. این فروشگاهها، خروج آلایندههایی را که به تولید گازهای گلخانهای منجر میشوند تا ۸۵درصد کاهش داد. سیستمهای جدید دماپایین Low-temperature که در نوع خود، اولین مورد در کانادا بهشمار میآمدند، خروج کربن را تا ۱۵ درصد کاهش دادند در عین حال که بازیابی و استفادهی مجدد از حرارت تولیدشده در یخچالها و سردسازها، ۷درصد دیگر هم در کاهش تولیداتِ آلایندهی فروشگاه مؤثر بود. پیتر لاو، مسئول ارشد محافظت از انرژی شهر اونتاریوی کانادا گفت، ”لابلا در حال تغییر و تحول در چهرهی خردهفروشیِ فروشگاهی است و این کار را از طریق راهاندازی این فروشگاههای بزرگ و بیخطر برای محیط زیست تحقق بخشیده است. ابتکارات و نوآوریهای مؤثر عرصهی انرژی که این فروشگاهها در خود دارند، طرح اولیهای برای طرحهای پیشرفتهترِ آینده خواهند بود.“
۲۰۰۹
در یک روز پُرباد، انرژیِ پاک و تجدیدپذیرِ باد را میتوان بهوفور در سوپرمارکت بزرگ آتلانتیک که در منطقهی پورترز لِیک شهر نووا اسکوشا یافت. شرکت لابلا با مشارکت شرکتِ ویندفیلدزِ شهر اسکوشا، نخستین توربین بادی را بر روی یکی از فروشگاههای خردهفروشیِ کانادا نصب و راهاندازی کرد. مقرر شد که این توربین بادی سالانه حدود ۲۵۰هزار کیلووات بر ساعت برق مصرفی این فروشگاه را تأمین کند که معادل یکچهارمِ برق مورد نیازِ آن در سال است.
ترجمه و تنظیم در تحریریه ریتیل ایران
استفاده از مقاله فوق با ذکر منبع بلامانع است.
دیدگاه تان را بنویسید