تشویق تاسیس فروشگاه های زنجیره ای
رئیس اتاق اصناف ایران در گفتگو با «کسبوکار» مطرح کرد:
رئیس اتاق اصناف ایران در گفتگو با «کسبوکار» مطرح کرد:
در اقتصادهای پیشرفته امروزی، نهادهای نوین توزیع جزو مولفههای اصلی چرخه فعالیتهای اقتصادی محسوب میشوند. در این ارتباط توسعه و تقویت فروشگاههای زنجیرهای از جمله ابزارهای موثر موضوع یاد شده است که توجه بسیاری دولتها را به خود معطوف کرده است. تسهیل دسترسی مصرفکنندگان به کالاها و مایحتاج روزمره، تامین کالا بهطور متمرکز و حذف واسطهها، سهیم کردن مصرفکننده و تولیدکننده در سود حاصل از توزیع و فروش و ثبات قیمتها از جمله مزایای توسعه فروشگاههای زنجیرهای است.
در تاسیس فروشگاههای بزرگ زنجیرهای، تلاش میشود به بنگاههای کوچک ضربهای وارد نشود چون سیاست، تشویق تجمیع سرمایههای کوچک و ایجاد فروشگاههای بزرگ است. در فضای جامعه چند صنف هستند که تعدادشان زیاد است و جامعه به این همه سرمایهگذاری نیاز ندارد.
افرادی هستند که معتقدند با احداث فروشگاههای زنجیرهای بازار خردهفروشی کساد میشود اما این افراد فقط نظر شخصی خود را بیان میکنند و با این دلایل نمیتوان جلوی راهاندازی فروشگاههای بزرگ را گرفت. راهحل اساسی این است که این اتحادیهها به رفع ایرادهای خود پرداخته و به عبارتی صنف خود را نوینسازی کنند و به سمت رقابت با این واحدها بروند چراکه بازار محل رقابت است. در حالحاضر تلاشها و زحمات زیادی برای راهاندازی این واحدهای صنفی انجام میشود و اتاقهای اصناف سراسر کشور آماده صدور پروانه برای فروشگاهها هستند. بخشی از صدور پروانهها نیز برعهده اتحادیههاست اما تمام تلاش ما بر این است که راهاندازی این فروشگاهها را شتاب بخشیم.
رئیس اتاق اصناف ایران در همین رابطه و در گفتگو با «کسبوکار» گفت: این اتاق هیچ منعی برای صدور پروانه کسب برای ایجاد فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای ندارد.
علی فاضلی افزود: فروشگاههای زنجیرهای یکی از الزامات شهرهای بزرگ است اما به دلایلی مانند نیاز به سرمایهگذاری سنگین، هنوز گسترش پیدا نکرده است.
به گفته وی، یکی از مزایای این فروشگاهها ساماندهی توزیع به واسطه ارائه خواسته مصرفکننده است به این دلیل که این فروشگاهها فضای بیشتری داشته و نوع کالاهایی که ارائه میشود، بیشترو متنوع تر از سایر فروشگاههاست اما مهمترین مزیت این فروشگاهها قیمتگذاری و نظارت بر قیمتهاست. به این معنی که نظارت بر این قیمتها برای سازمانهای ناظر بسیار راحتتر است و درنتیجه کیفیت کالاها نیز بهراحتی کنترل میشود. از سوی دیگر، نیازی به سرکشی و بازرسی روزانه از سوی سازمان بازرسی به واحدهای کوچک صنفی نیست.
فاضلی اظهار داشت: فروشگاههای زنجیرهای و بزرگ نیاز به سرمایهگذاریهای سنگینی دارند لذا نیازمند حمایت بیشتری هستند. اگر تسهیلات لازم از سوی مسئولان ذیربط فراهم شود، به یقین فروشگاههای کوچک ما هم به این سمت حرکت خواهند کرد.
فاضلی با بیان اینکه یکی از عارضههای فعلی اقتصاد ایران توجه نکردن به بهبود فضای کسبوکار است، افزود: در این زمینه تسهیل قوانین، آییننامهها و دستورالعملها ضروری است.
وی ادامه داد: چنانچه به سمت بهبود فضای کسبوکار حرکت نکنیم، در ایجاد اشتغال با مشکل مواجه میشویم.
تعداد فروشگاه های زنجیره ای کم است
رئیس اتاق اصناف ایران تصریح کرد: یکی از کارهایی که ما در سطح کشور برای فروشگاههای کوچک درنظر گرفتهایم، تشویق به ادغام برای تاسیس فروشگاههای زنجیرهای است.
فاضلی با بیان اینکه اکنون حدود ۱۰۸۵ واحد فروشگاه زنجیرهای در کشور داریم که فوقالعاده کم است، گفت: حتی در تهران هم تعداد فروشگاههای زنجیرهای کم است لذا باید برای سرمایهگذاران ایجاد این فروشگاهها تسهیلات ایجاد کرد و دولت و نظام بانکی باید این تسهیلات را فراهم کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا سرمایهگذاران خارجی هم میتوانند با همکاری اتاق اصناف ایران فروشگاه ایجاد کنند، اظهار کرد: منعی برای حضور سرمایهگذاران خارجی وجود ندارد اما در این خصوص تغییر قوانین و آییننامهها و همچنین اصلاحات لازم باید توسط دولت انجام شود، نه اتاق اصناف.
فاضلی با بیان اینکه باید انگیزههای لازم برای سرمایهگذاران ایجاد فروشگاههای زنجیرهای فراهم شود، تصریح کرد: البته ما سرمایهگذاران داخلی هم کم نداریم و شاید در این بخش (تاسیس فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای) حتی نیازی به سرمایهگذاران خارجی هم نداشته باشیم.
رقم نهایی مالیات بر ارزش افزوده فعلا ۹درصد است
رئیس اتاق اصناف ایران همچنین در ادامه اظهار داشت: بنگاههای اقتصادی انتقاداتی از جمله دریافت مالیات بر ارزش افزوده از چند ایستگاه تا مصرفکننده دارند که در قانون نهایی قرار است این نوع مالیات از مصرفکننده دریافت شود.
علی فاضلی در پاسخ به اینکه آخرین وضعیت لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده به کجا رسید، خاطرنشان کرد: تغییرات لازم برای نهایی شدن این قانون هم بهصورت طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس دنبال میشود، هم بهصورت لایحه در کمیسیون اقتصادی دولت مورد بررسی قرار گرفته است.
وی با اشاره به جلسهای که در دولت برگزار شده، خاطرنشان کرد: این قانون طی ۷ سال اخیر بهصورت آزمایشی در حال انجام بود که انتقادهایی به آن می شد از جمله اینکه از زمان تولید یک کالا تا مصرف در چند ایستگاه مالیات بر ارزش افزوده دریافت میشد که چیزی جز افزایش قیمت نهایی را در پی نداشت و ما با انتقاد به این موضوع امیدواریم تا در قانون نهایی مالیات بر ارزش افزوده از ایستگاه آخر و مصرفکننده دریافت شود.
فاضلی بخش دیگری از انتقادات به این قانون را اختلافنظر بین برخی بنگاهها و سازمان امور مالیاتی دانست و افزود: البته این مساله با صحبت و جلسه قابل حل است که نمونه آن در حرفه سنگبریها مطرح بود که میگفتند از سال ۸۹ و ۹۰ این قانون برای این حرفه اجرایی شده، در صورتی که به آنها ابلاغ نشده بود. فاضلی در پاسخ به اینکه رقم نهایی مالیات بر ارزش افزوده در قانون دائمی شدن چقدر خواهد بود، گفت: فعلا بهصورت ۹ درصد ثابت خواهد ماند، مگر آنکه بعدا در قانون تغییری ایجاد شود.
تعداد نانواییهای آزادپز همان ۲۰ درصد است
رئیس اتاق اصناف ایران درباره آخرین وضعیت تصمیمگیری برای افزایش تعداد نانواییهای آزادپز یا تغییر قیمت نان گفت: قیمت نان براساس همان مصوبه ابتدای سال که از سوی کارگروه آرد و نان ابلاغ شد، خواهد بود و فعلا قیمت نان افزایش نخواهد یافت. وی ادامه داد: همچنین تعداد نانواییهای آزادپز نیز همان ۲۰ درصد بوده و افزایشی در تعداد این نوع نانواییها نداریم. فاضلی در پاسخ به اینکه قرار بود تعدادی از اتحادیهها در یکدیگر ادغام شوند نیز گفت: پیشنهادی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شده ولی تصمیمی درباره آن گرفته نشده است که درصورت نهایی شدن آن را اعلام خواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید